Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2072 | Computer Technician

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2072
Computer Technician 2072-06-21
Exam Date: 2072-06-21
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: A

Solved Question Paper Of PSC Computer Technician 2072.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. An area of computer that temporarily holds data waiting to be processed is…
a. CPU
b. Memory
c. Storage
d. File
Answer: b. Memory

2. Hard disk can be used as….
a. Input device
b. Output Device
c. Storage device
d. All of the above
Answer: d. All of the above

3. Unicode standard is…………..
a. Software
b. Font
c. Character encoding system
d. Keyboard Layout
Answer: c. Character encoding system

4. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as
a. Boot
b. Bug
c. Biff
d. Strap
Answer: b. Bug

5. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access as the:
a. Digital divide
b. Internet divide
c. Web divide
d. E-illiteracy
Answer: a. Digital divide

6. Cache Memory………………
a. Helps to store more data in hard disk
b. Placed between main memory an microprocessor
c. Stores data Permanently
d. Holds last time visited web site only
Answer: b. Placed between main memory an microprocessor

7. Which one of the following printers is suitable for printing sprocket feed carbon copies
a. Laser
b. Dot matrix
c. Ink Jet
d. Drum
Answer: b. Dot matrix
8. Which tool in Windows XP Home loaded by default can you use to back up essential system files?
a. Emergency Repair Disk
b. Backup and Recovery Wizard
c. System Restore
d. Recovery Console
Answer: c. System Restore

9. With respect to a network interface card, the tem 10/100 refers to
a. Protocol speed
b. A fiber speed
c. Megabits per second’s
d. Minimum and minimum server speed
Answer: c. Megabits per second’s

10. Typically, how many type III PC cards can you insert in a laptop
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer: a. 1

11. The video devices are connected to……BUS.
a. PCI
b. USB
c. HDMI
d. None of the of above
Answer: a. PCI

12. Upgrading the BIOS is also known as…….
a. UROMing
b. Smoothing
c. Flashing
d. Updating
Answer: c. Flashing

13. In which of the following statements in regard to directories is false?
a. Directories can be created inside directories
b. The rood directory is always at the highest
c. Directories can be moves
d. Directories cannot be renames
Answer: d. Directories cannot be renames

14. In windows, start button is used to
a. Run applications
b. Device setting
c. Turn off the system
d. All of the above
Answer: d. All of the above
15. Which one of the following is a shortcut commonly used to switch between programs in windows system?
a. Alt+shift
b. Alt+Tab
c. Ctrl+Shift
d. Ctrl+Tab
Answer: b. Alt+Tab

16. Before We store data into a disk it must be divide into sectors and from where the disk controller can read and write. This is known as……..
a. Low-Level formatting
b. Defragmenting
c. High-level formatting
d. Portioning disk
Answer: c. High-level formatting

17. Windows displays various options to shut down. Which is suitable at the end of day?
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
Answer: a. Shut Down

18. Maximum RAM supported by a 32 bit operating system is
a. 2 GB
b. 3 GB
c. 4 GB
d. 5 GB
Answer: c. 4 GB

19. A communication processor that connects dissimilar networks by providing the translation from one set of protocol to another is ….
a. Bride
b. Gateway
c. Router
d. Modem
Answer: b. Gateway

20. The topology with highest reliability is:
a. Bus topology
b. Star topology
c. Ring topology
d. Mesh topology
Answer: d. Mesh topology

21. What is the most important piece of information needed to connect to a specific wireless network?
a. Channel
b. MAC address
c. SSID
d. Administrator password
Answer: c. SSID
22. Which technology has the fastest data transfer rate?
a. 802.11 a
b. 802.11 b
c. 802.11 g
d. 802.11 n
Answer: d. 802.11 n

23. Which of the following cable types Is not affected by EMI (Electro Magnetic Interference) but requires specialized tools to install?
a. Cat 6
b. STP
c. Fiber Optic
d. Coaxial
Answer: c. Fiber Optic

24. Which of the following is the default port for HTTPS?
a. Port 25
b. Port 80
c. Port 143
d. Port 443
Answer: d. Port 443

25. The auto complete feature
a. Checks the style of the documents
b. Checks the readability of the document
c. Checks the spelling in the document
d. None of the above
Answer: c. Checks the spelling in the document

26. What are inserted as cross-reference in word?
a. Placeholders
b. Bookmarks
c. Objects
d. Word Fields
Answer: d. Word Fields

27. What is gutter margin?
a. Margin that is added to the left margin when printing
b. Margin that is added to right margin when printing
c. Margin that is added to binding side of page when printing
d. Margin that is added to the outside of the page when printing
Answer: c. Margin that is added to binding side of page when printing

28. Ctrl + H
a. Open find and Replace dialog box with activating Replace Tab
b. Open format Dialog box activation Insert Hyper Link Tab
c. Open Insert Dialog box activation Insert Hyper Link Tab
d. Open Insert Hyper Link dialog box
Answer: a. Open find and Replace dialog box with activating Replace Tab
29. Which language does MS Word use to create Macros?
a. Visual C++
b. Visual Basic
c. Foxpro
d. Access
Answer: b. Visual Basic

30. When a formatted number does not fit within a cell it displays
a. ######
b. #DIV/0
c. #DIV@
d. None of the above
Answer: a. ######

31. To insert New comment in Excel sheet one must be use
a. F2
b. F3
c. Shift+F2
d. Shift+F3
Answer: c. Shift+F2

32. In Ms Excel getting data from a cell located in a different sheet is called……
a. Accessing
b. Referencing
c. Updating
d. Functioning
Answer: b. Referencing

33. In Excel to select multiple non adjacent cells in a worksheet you will click them holding
a. Ctrl
b. Alt
c. Shift
d. Ctrl +Shift
Answer: a. Ctrl

34. Which of the following is an absolute cell reference?
a. $A$1
b. &A1$
c. #A$1
d. #A1#
Answer: a. $A$1

35. How can the slide show be repeated continuously?
a. Loop continuously until ‘Esc’
b. Repeats continuously
c. Loop more
d. None of the above
Answer: a. Loop continuously until ‘Esc’
36. From where can we set the timing for each object?
a. Slide show, custom transition
b. Slide show, slide transition
c. Slide show, custom animation
d. View, slide sorter
Answer: c. Slide show, custom animation

37. Dynamic Web page
a. Is same every time whenever it displays
b. Generates on demand by a program or a request from browser
c. Both A and B
d. None of the above
Answer: b. Generates on demand by a program or a request from browser

38. What is web browser?
a. A program that can display a web page
b. A program used to view html documents
c. It enables user to access the resource of internet
d. All of the above
Answer: d. All of the above

39. What is the correct HTML for inserting an Image?
a. <image src=”image.gif” alt=”MyImage”/>
b. <img href=”image.gif” alt=”MyImage”/>
c. <img src=”image.gif” alt=”MyImage”/>
d. <img alt=”MyImage”>image=”gif</img>
Answer: c. <img src=”image.gif” alt=”MyImage”/>

40. How can you create an email link ?
a. <mail href=”a@b”>
b.<mail>a@b</mail>
c. <a href=”a@b”>
d. <a href=mailto:a@b.com>
Answer: d. <a href=mailto:a@b.com>

41. Which of the following is not a database application?
a. PostgreSQL
b. MYSQL
c. IBM DB2
d. Microsoft DPM
Answer: d. Microsoft DPM

42. Data Manipulation Language (DML) is not to:
a. Create information table in the Database
b. Insert a new information into the Database
c. Deletion of information in the Database
d. Modification of information in the Database
Answer: a. Create information table in the Database
43. …………refers to the correctness and completeness of the data in a database
a. Security
b. Data Constraint
c. Data Independence
d. Data Integrity
Answer: d. Data Integrity

44. A command to delete table from a SQL data base
a. Drop table from <table name>
b. Drop table <table name>
c. Drop*from<table name>
d. Delete table <table name>
Answer: b. Drop table <table name>

45. Inaccurate requirements, coding errors, and faulty documentation highlight the need for robust…..
a. Quality assurance
b. Software engineering
c. Object oriented analysis
d. Training
Answer: b. Software engineering

46. In which phase of the SDLC are information needs identified?
a. Preliminary investigation
b. Systems analysis
c. Systems design
d. Systems development
Answer: a. Preliminary investigation

47. A good specification should be
a. Unambiguous
b. Distinctly specific
c. Functional
d. All of the above
Answer: d. All of the above

48. Agency responsible for Licensing Certifying Authorities (CAs) under the Electronic Transaction Act and exercising supervision over their activities
a. OCCA
b. NITC
c. HLCIT
d. DOIT
Answer: a. OCCA

49. GIDC stands for……
a. Government Integrated document Center
b. Government Integrated Database Center
c. Government Integrated Data Center
d. Government Integrated Data Collection
Answer: c. Government Integrated Data Center

50. Latest CIVIL service act amendment was done in the year
a. 2072
b. 2071
c. 2069
d. 2068
Answer: a. 2072

Note:- Given answer are purely based on different source available in internet.

Public Service Commission+Lok Sewa Aayog Nepal+Question Paper Of Computer Technician 2072-06-21+Check and Download Question Paper Of Computer Technician 2072-06-21+Download Question Paper Of Computer Technician 2072-06-21+Lok Sewa Aayog Question Paper Computer Technician 2072-06-21+Lok Sewa Aayog Question Paper 2072 Computer Technician+Computer Technician 2072 Question Paper Lok Sewa Aayog+Solved PSC Question Paper 2072+2072 Solved Question Paper Of Lok Sewa Aayog Computer Technician+2072 Computer Technician Solved Question Paper Lok Sewa Aayog+Lok Sewa Aayog Solved Question Paper Computer Technician 2072+Answers Of Lok Sewa Aayog Computer Technician Question Paper 2072-06-21+Solution Of Computer Technician Question Paper 2072 Lok Sewa Aayog

0 Response to "Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2072 | Computer Technician"

Post a Comment

First of all, thank you for taking the time to read my blog. It's much appreciated! If you would like to leave a comment, please do, I'd love to hear what you think!

Suggestions and/or questions are always welcome, either post them in the comment form or send me an email at drgurung82@gmail.com.

However, comments are always reviewed and it may take some time to appear. Also Comments without proper "NAME" will not be published hereafter (2019) :) Always keep in mind "URL without nofollow tag" will consider as a spam.