Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2075-02-25 | Assistant Computer Operator


Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2075
Assistant Computer Operator 2075-02-25
Exam Date: 2075-02-25
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: C

Solved Question Paper Of PSC Assistant Computer Operator 2075.
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. In word, the mailing list is known as ..........
a. data sheet
b. source
c. data source
d. sheet
Answer: c. data source

2. The key F12 opens a
a. save as dialog box
b. open dialog box
c. save dialog box
d. close dialog box
Answer: a. save as dialog box

3. Which of the paper size is largest?
a. A4
b. A3
c. Legal
d. Letter
Answer: b. A3

4. The shortcut to collapse and expand the ribbon in MS-Word is.
a. Shift+F1
b. Ctrl+F1
c. Alt+F1
d. Alt+Ctrl+F1
Answer: b. Ctrl+F1

5. Which of the following is graphics solution for word processors?
a. ClipArt
b. WordArt
c. DropCap
d. All of the above
Answer: a. ClipArt

6. The Keystrokes Ctrl+I is used to
a. Increase font size
b. Inserts a line break
c. Indicate the text should be bold
d. Applies italic format to select text
Answer: d. Applies italic format to select text

7. A character that is raised and smaller above the baseline is known as
a. outlined
b. raised
c. superscript
d. subscript
Answer: c. superscript
8. What is a legend?
a. Explains the purpose of entire chart
b. Provides text to explain what each visual part of a chart means
c. Explains the title of the chart
d. Explains the axes of the chart
Answer: b. Provides text to explain what each visual part of a chart means

9. To insert new comment in excel sheet press ..........
a. F2
b. F3
c. Shift+F2
d. Shift+F3
Answer: c. Shift+F2

10. In MS Excel, getting data from a cell located in a different sheet is called ..........
a. accessing
b. referencing
c. updating
d. functioning
Answer: b. referencing

11. In MS Excel to select multiple non-adjacent cells in a worksheet you click them holding
a. CTRL Key
b. ALT Key
c. Shift Key
d. CTRL+Shift Key
Answer: a. CTRL Key

12. Which of the following is an absolute cell reference?
a. $A$1
b. &A1$
c. #A$1
d. #A1#
Answer: a. $A$1

13. How do you delete the selected rows, columns or cells
a. Ctrl+−
b. Ctrl++
c. Alt+−
d. Alt++
Answer: a. Ctrl+−

14. Red triangle at the top right corner of a cell indicates
a. There is an error in the cell
b. The font color of the test in cell is red
c. There is a comment associated with the cell
d. The cell cannot accept formula
Answer: c. There is a comment associated with the cell
15. To insert function in excell sheet press ..........
a. F2
b. F3
c. Shift+F2
d. Shift+F3
Answer: d. Shift+F3

16. Tool in MX Excel to combine values from multiple ranges into a new range is
a. What-IF Analysis
b. combination
c. ranging
d. consolidate
Answer: d. consolidate

17. Conditional count can be performed using
a. countiff[]
b. countif[]
c. ifcount[]
d. iffcount[]
Answer: b. countif[]

18. Invalid formula category in Excel is
a. cube
b. graphical
c. date and time
d. financial
Answer: b. graphical

19. When a formatted number does not fit within a cell, it displays?
a. #####
b. #DIV/0
c. #DIV@
d. None of these
Answer: a. #####

20. Which of the following is the property of primary key?
a. Duplicate
b. Unique
c. Pictorials
d. Limited
Answer: b. Unique

21. In MS Excess, technique to speed up data retrieval
a. Indexing
b. Referencing
c. Speeding
d. Listing
Answer: a. Indexing
22. Data Definition Language [DDL] includes
a. Creating Table
b. Select query
c. Data Insert
d. All of the above
Answer: a. Creating Table

23. Which of the following is the default page setup orientation of slides in power point?
a. Vertical
b. Landscape
c. Portrait
d. None of the above
Answer: b. Landscape

24. Which of the following presentation elements can you modify using the slide master?
a. Slide comments
b. Slide transitions
c. Speaker note
d. All of the above
Answer: b. Slide transitions

25. Background color or effects applied on a document is not visible in
a. web layout view
b. print layout view
c. reading view
d. print preview
Answer: d. print preview

26. NTFS is ..........
a. internal command
b. external command
c. disk tool
d. storage format
Answer: d. storage format

27. In which mode windows starts with only core drivers and services?
a. Quick mode
b. Normal mode
c. Repair mode
d. Safe mode
Answer: d. Safe mode

28. Which of the following operating system does not implement multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
Answer: d. MS DOS
29. How do you delete any content directly without consuming the space of recycle bin?
a. Shift+Delete
b. Ctrl+Delete
c. Ctrl+Shift+Delete
d. None of the above
Answer: a. Shift+Delete

30. Which of the following is the part of the operating system?
a. Cell
b. FAT
c. Kernel
d. Disk
Answer: c. Kernel

31. The first computer introduced in Nepal was
a. IBM 1400
b. IBM 1401
c. IBM 1402
d. ICL 2950
Answer: b. IBM 1401

32. The language that the computer can understand and execute is called
a. machine language
b. application software
c. system program
d. compiler
Answer: a. machine language

33. The two basic types of record access methods are
a. sequential and random
b. sequential and indexed
c. direct and immediate
d. online and real time
Answer: a. sequential and random

34. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information
Answer: c. American Standard Code for Information Interchange

35. Central Processing Unit is combination of
a. control and storage
b. control and output unit
c. arithmetic logic and input unit
d. arithmetic logic and control unit
Answer: d. arithmetic logic and control unit
36. The BIOS is the abbreviation of ..........
a. Basic Input Out Put System
b. Best Input Out Put System
c. Basic Input Output Symbol
d. Base Input Output System
Answer: a. Basic Input Out Put System

37. How was the generation of computer classified?
a. By the device used in memory and processor
b. By the speed of computer
c. By the model of the computer
d. By the accuracy of the computer
Answer: a. By the device used in memory and processor

38. A computer program that converts an entire program into machine language at a time is called a/an
a. interpreter
b. simulator
c. compiler
d. commander
Answer: c. compiler

39. The term gigabyte refers to
a. 1024 bytes
b. 1024 kilobytes
c. 1024 megabytes
d. 1024 gigabyte
Answer: c. 1024 megabytes

40. The instructions for starting the computer are housed on
a. random excess memory
b. CD-Rom
c. read only memory chip
d. All of the Above
Answer: a. random excess memory

41. Which of the following memories has the fastest access times?
a. Catche memory
b. Magnetic bubble memory
c. Magnetic core memory
d. RAM
Answer: a. Catche memory

42. As compared to the second memory, the primary memory of a computer is
a. large
b. cheap
c. fast
d. slow
Answer: c. fast
43. Which of the below IP address would be used for private network?
a. 74.125.127.100
b. 69.72.169.241
c. 192.168.1.100
d. 209.131.36.100
Answer: c. 192.168.1.100

44. Distortion in a signal is called
a. Phase
b. IP switch
c. noise
d. amplitude
Answer: a. Phase

45. The short cut for print preview in MS-Word is
a. Ctrl+A
b. Alt+Ctrl+I
c. Ctrl+J
d. Ctrl+Shift+K
Answer: b. Alt+Ctrl+I

46. What is the shortcut key to open font dialog box?
a. Ctrl+F
b. Alt+Ctrl+F
c. Ctrl+D
d. Ctrl+Shift+D
Answer: c. Ctrl+D

47. Which of the following line spacing is invalid?
a. Single
b. Double
c. Triple
d. Multiple
Answer: c. Triple

48. What is the shortcut to copy the format from a text?
a. Ctrl+Shift+C
b. Ctrl+Alt+C
c. Shift+Alt+C
d. Alt+Ctrl+F
Answer: a. Ctrl+Shift+C

49. To auto fit the width of column
a. double click the right border of column
b. double click the left border of column
c. double click the column header
d. All of the above
Answer: a. double click the right border of column
50. Where can you change the vertical alignment?
a. Formatting toolbar
b. Paragraph dialog box
c. Page setup dialog box
d. Standard toolbar
Answer: c. Page setup dialog box

0 Response to "Solved Lok Sewa Aayog Question Paper of Exam 2075-02-25 | Assistant Computer Operator"

Post a Comment

First of all, thank you for taking the time to read my blog. It's much appreciated! If you would like to leave a comment, please do, I'd love to hear what you think!

Suggestions and/or questions are always welcome, either post them in the comment form or send me an email at drgurung82@gmail.com.

However, comments are always reviewed and it may take some time to appear. Also Comments without proper "NAME" will not be published hereafter (2019) :) Always keep in mind "URL without nofollow tag" will consider as a spam.