Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Sansad Sewa) | 2071-02-11 | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers With Answers
Public Service Commission
Competitive Written Exam 2071
Computer Operator (Sansad Sewa) 2071-02-11
Exam Date: 2071-02-11
Time: 45 minutes
FM: 50
Key: D
Solved Question Paper Of PSC Computer Operator (Sansad Sewa) 2071.

Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. You can detect spelling and grammar errors by
a. Press F7
b. Press Shift+F7
c. Press Ctrl+F7
d. Press Alt+F7
Answer: a. Press F7

2. In a document, what is the maximum number of columns that can be inserted in MS Word table?
a. 65

b. 35
c. 15
d. 63
Answer: d. 63

3. Portrait and landscape are
a. Page Layout
b. Page Orientation
c. Paper Size
d. All of above
Answer: b. Page Orientation

4. Thesaurus tool in Word Processor is used for
a. Spelling Suggestions
b. Grammar options
c. Synonyms and Antonyms words
d. All of above
Answer: c. Synonyms and Antonyms words

5. What happens when you click on Insert » Picture » Clip Art?
a. It opens clip art task bar
b. It inserts a clip art picture into document
c. It lets you choose clip art to insert into document
d. None of above
Answer: a. It opens clip art task bar

6. To get the ‘Symbol’ dialog box, click on the ____ menu and choose ‘Symbol’
a. Table
b. Insert
c. Format
d. Tools
Answer: b. Insert

7. A feature of Word Processor that saves the document automatically after certain interval is available on
a. Save tab on options dialog box
b. Save As dialog box
c. Both of above
d. None of above
Answer: a. Save tab on options dialog box

8. Which of the following is not a font style?
a. Superscript
b. Bold
c. Italics
d. Regular
Answer: a. Superscript

9. Which of the following is not a type of page margin?
a. Top
b. Left
c. Right
d. Center
Answer: d. Center

10. When you print preview a worksheet
a. The entire worksheet is displayed
b. The selected range is displayed
c. The active portion of the worksheet is displayed
d. all of above
Answer: c. The active portion of the worksheet is displayed

11. In MS Excel, by default how many worksheets are displayed
a. 6
b. 2
c. 3
d. 4
Answer: c. 3

12. By default, the number format will be ____ aligned
a. Justify
b. Right
c. Left
d. Center
Answer: b. Right

13. To enter the number as text, you must type ____ before it
a. Apostrophe
b. Full Stop
c. Colon
d. Comma
Answer: a. Apostrophe

14. Which of the following formula is true?
a. A6 + C6 =
b. A6 + C6
c. =A6 + C6
d. A6+B6
Answer: c. =A6 + C6
15. To enter the current date, press ____ short cut command.
a. Alt+:
b. Ctrl + ;
c. Ctrl + :
d. Alt + ;
Answer: b. Ctrl + ;

16. Which of the following function key is used to edit the text of active cell?
a. F4
b. F1
c. F2
d. F3
Answer: c. F2

17. To copy cell contents using drag and drop, press the
a. ESC key
b. End key
c. Shift key
d. None of the above
Answer: d. None of the above

18. Long text can be broken into many lines within a cell, you can do this through
a. Wrap text in Format » Cells
b. Justify in Edit » Cells
c. Text wrapping in Format » Cells, Layout Tab
d. All of above.
Answer: a. Wrap text in Format » Cells

19.  Ctrl+D shortcut key in Excel will:
a. Fill down in the selection
b. Open the font dialog box
c. Apply double underline for the active cell
d. None of above
Answer: a. Fill down in the selection

20. What method can you use to add a new table to your database?
a. Use Design View to create a table
b. Enter data directly by using a datasheet
c. Both of above
d. None of above
Answer: c. Both of above

21. What is the first step in creating a form or report with the form wizard or report wizard?
a. Selecting how the form or report should be formatted
b. Selecting the field that you want to appear in the form or report
c. Selecting the underlying table or query on which you want to base the form or report
d. Reading several screens of mostly useless information and clicking Next
Answer: b. Selecting the field that you want to appear in the form or report
22. How can you display the related records from other tables in a datasheet view?
a. Apply filter by command to display related records
b. Click on the expand indicator next to the record
c. Double click on the record to expand it
d. All of above.
Answer: b. Click on the expand indicator next to the record

23. Which of the following store command to retrieve data from database?
a. Tables
b. Forms
c. Reports
d. Queries
Answer: d. Queries

24. How do you insert a graphic of your company’s logo on a report?
a. Select Tools » Insert Picture from the menu
b. Click the image button on the toolbox and drag on the report to draw a place holder for the graphics
c. You can’t. MS Access won’t let you insert graphics files
d. Select Insert » Picture from the menu
Answer: b. Click the image button on the toolbox and drag on the report to draw a place holder for the graphics

25. Which command is used to insert duplicate slide in current presentation?
a. Ctrl + N
b. Ctrl + L
c. Ctrl + M
d. Ctrl + D
Answer: d. Ctrl + D

26. _____ refers to the way things are arranged on a slide
a. Rehearse timing
b. Slide Design
c. Slide Layout
d. Slide Transition
Answer: c. Slide Layout

27. MS PowerPoint is a ______ software:
a. Database Management System
b. Word Processing
c. Electronic Spreadsheet
d. Presentation
Answer: d. Presentation

28. The full form of HTML is
a. Hypertext Module Language
b. Hypertext Markup Language
c. Hypertext Makeup language
d. None of above
Answer: b. Hypertext Markup Language
29. Which statement is true?
a. HTTP is used to file transferred in the web hosting
b. HTTP is the communication protocol to be used in the web server
c. HTTP is used to create web page
d. None of above
Answer: b. HTTP is the communication protocol to be used in the web server

30. The full form of FTP is
a. File Translate Protocol
b. File Transfer Protocol
c. File Transmission Protocol
d. None of above
Answer: b. File Transfer Protocol

31. The output quality of a printer is measured by
a. dots printer per unit time
b. dots per inch
c. speed of printing
d. all of above
Answer: b. dots per inch

32. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such board?
a. Breadboard
b. Daughterboard
c. Motherboard
d. Fatherboard
Answer: c. Motherboard

33. A computer program that translate one program instructions at a time into machine language is called a/an
a. Simulator
b. Interpreter
c. CPU
d. Compiler
Answer: b. Interpreter

34. The act of retrieving existing data from memory is called
a. Read
b. Read out
c. Read from
d. All of above
Answer: d. All of above

35. The two kinds of main memory are
a. ROM and RAM
b. Primary and Secondary
c. Random and Sequential
d. All of above
Answer: a. ROM and RAM
36.  Instructions and memory address are represented by
a. Parity bit
b. Character code
c. Binary codes
d. Binary Word
Answer: c. Binary codes

37. The instructions for starting a computer are housed on
a. Read only memory chip
b. Random Access Memory
c. CD ROM
d. All of above
Answer: a. Read only memory chip

38. CAD stands for
a. Computer Application in Design
b. Computer Aided Design
c. Computer Algorithm for Design
d. All of above
Answer: b. Computer Aided Design

39. In which language is source program written?
a. Temporary
b. English
c. Symbolic
d. High Level
Answer: d. High Level

40. In the IBM PC – AT, What do the words AT stand for?
a. Advanced Terminology
b. Additional Terminals
c. Advanced Technology
d. Applied Technology
Answer: c. Advanced Technology

41. A 32 bit microprocessor has the word length equal to
a. 8 byte
b. 2 byte
c. 32 byte
d. 4 byte
Answer: d. 4 byte

42. UNIVAC is a
a. Unvalued Automatic Computer
b. Universal Automatic Computer
c. Universal Array Computer
d. Unique Automatic Computer
Answer: b. Universal Automatic Computer
43. The first computer introduced in Nepal was
a. ICL/2910
b. IBM 1400
c. IBM 1401
d. IBM 1402
Answer: c. IBM 1401

44. BCD is
a. Bit Coded Digit
b. Binary Coded Decimal
c. Bit Coded Decimal
d. Binary Coded Digit
Answer: b. Binary Coded Decimal

45. Which of the following is not an operating system?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Oracle
Answer: d. Oracle

46. Which of the following is not a component of Control Panel?
a. Printer
b. Keyboard
c. Mouse
d. Monitor
Answer: d. Monitor

47. Shortcut key combination for closing Windows is
a. F1
b. Ctrl+S
c. Alt+F4
d. Ctrl + V
Answer: c. Alt+F4

48. ____ tool helps to reduce file access time from disk
a. Format
b. Scandisk
c. Disk Defragmenter
d. Backup
Answer: c. Disk Defragmenter

49. Which is not true for operating system?
a. Control all the operations of a computer
b. Helps to execute applications
c. Performs memory management
d. Solves users’ actual problems
Answer: d. Solves users’ actual problems

50. Which is not a data Source component?
a. Data Records
b. Mail Merge Toolbar
c. Header Row
d. Data Fields
Answer: b. Mail Merge Toolbar
Public Service Commission+Lok Sewa Aayog Nepal+Question Paper Of Computer Operator Sansad Sewa 2071-02-11+Check and Download Question Paper Of Computer Operator Sansad Sewa 2071-02-11+Download Question Paper Of Computer Operator Sansad Sewa 2071-02-11+Lok Sewa Aayog Question Paper Computer Operator Sansad Sewa 2071-02-11+Lok Sewa Aayog Question Paper 2071 Computer Operator+Computer Operator 2071 Question Paper Lok Sewa Aayog+Solved PSC Question Paper 2071+2071 Solved Question Paper Of Lok Sewa Aayog Computer Operator+2071 Computer Operator Sansad Sewa Solved Question Paper Lok Sewa Aayog+Lok Sewa Aayog Solved Question Paper Computer Operator 2071+Answers Of Lok Sewa Aayog Computer Operator Question Paper 2071-02-11+Solution Of Computer Operator Sansad Sewa Question Paper 2071 Lok Sewa Aayog+Computer Operator Old Questions

0 Response to "Solved PSC Question Paper of Exam 2071 | Computer Operator (Sansad Sewa) | 2071-02-11 | Lok Sewa Aayog"

Post a Comment

First of all, thank you for taking the time to read my blog. It's much appreciated! If you would like to leave a comment, please do, I'd love to hear what you think!

Suggestions and/or questions are always welcome, either post them in the comment form or send me an email at drgurung82@gmail.com.

However, comments are always reviewed and it may take some time to appear. Also Comments without proper "NAME" will not be published hereafter (2019) :) Always keep in mind "URL without nofollow tag" will consider as a spam.