Solved PSC Question Paper of Exam 2073 | Asst. Computer Operator | Lok Sewa Aayog

Lok Sewa Aayog Question Papers with Answers
Competitive Written Exam 2073
Asst. Computer Operator Exam 2073-02-32
Exam Date: 2073-02-32
Time: 45 minutes | FM: 50 | Key:D
| DOWNLOAD | Question Paper Of Asst. Computer Operator Exam 2073-02-32
Solved Question Paper of PSC Computer Operator Exam 2073
Objective Questions (50 x 1 = 50 marks)

1. Which command is used to display all the files having the {.exe) extension but different filename ?
A) dir*.ext
B) dir filename.*
C) dir filename.ext
D) dir*.sys
Answer: A) dir*.ext

2. CHKDSK command is used to :
A) report the status of files on disk
B) analyze the hard disk error
C) diagnose the hard disk error .
D) all of the above
Answer: D) all of the above

3. Which command is used to change the file name ?
A) ren
B) rename
C) both of above
D) none of above
Answer: C) both of above

4. Which among the following are the best tools for fixing errors on disks ?
A) Fixdsk
B) Fdisk
C) Scandisk
D) Chkdsk
Answer: D) Chkdsk

5. The key F12 opens a :
A) close dialog box
B) save as dialog box
C) open dialog box
D) save dialog box
Answer: B) save as dialog box

6. Which file starts MS Word?
A) word2003.exe
B) word.exe
C) winword.exe
D) msword.exe
Answer: C) winword.exe

7. To invoke help in MS window one has to use :
A) F4
B) Fl
C) F2
D) F3
Answer: B) Fl
8. Key combination used for UNDO in MS word is :
A) Ctrl+U
B) Ctrl+z
C) Ctrl+Y
D) Ctrl+V
Answer: B) Ctrl+z

9. Which of the following is not a valid view type in MS-word ?
A) print layout
B) web layout
C) outline layout
D) inline layout
Answer: D) inline layout

10. What is the short cut to justify text to center ?
A) Ctrl+e
B) Ctrl+s
C) Ctrl+l
D) Ctrl+c
Answer: A) Ctrl+e

11. Which of the following is an example for automatic text formatting ?
A) replacing two -'s with an hyphen
B) underlining hyperlink
C) adjusting extra space
D) all of the above
Answer: D) all of the above

12. Feature that enables several people to work to create and update a document :
A) document protection
B) document sharing
C) document locking
D) document collaboration
Answer: D) document collaboration

13. If you want to keep track of different editions of a document which features will you use ?
A) track change
B) editions
C) versions
D) all of above
Answer: C) versions

14. To underline selected text in one can use :
A) tab+U
B) alt+U
C) ctrl+U
D) shift+U
Answer: C) ctrl+U
15. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options as default ?
A) page setup
B) page
C) document
D) section
Answer: D) section

16. Which of the following is not a type of page margin ?
A) top
B) left
C) right
D) center
Answer: D) center

17. You can break the column by :
A) pressing alt+enter
B) pressing ctrl+shift+enter
C) pressing ctrl+enter
D) pressing shift+enter
Answer: B) pressing ctrl+shift+enter

18. A feature of MS Word that saves the document automatically after certain interval is available on :
A) pressing ctrl+s
B) save tab on options dialog box
C) save as dialog box
D) none of above
Answer: B) save tab on options dialog box

19. Excel uniquely identifies cells within a worksheet with a cell name which is a :
A) number
B) cell names
C) column numbers and row letters
D) column letters and row numbers
Answer: D) column letters and row numbers

20. Which symbol must all formula begin with ?
A) @
B) =
C) +
D) (
Answer: B) =

21. Getting data from a cell located in a different sheet is called ......
A) functioning
B) accessing
C) referencing
D) updating
Answer: C) referencing
22. To auto fit the width of column :
A) double click the column header
B) double click the right border of column
C) double click the left border of column
D) all of above
Answer: B) double click the right border of column

23. A circular reference is :
A) a formula that either directly or indirectly depends on itself
B) geometric modeling tool
C) a cell that points to a drawing object
D) always erroneous
Answer: A) a formula that either directly or indirectly depends on itself

24. To add the number of cell A2 and A9 :
A) =sum(A2,A9)
B) = add(A2:A9)
C) =sum(A2 and A9)
D) =sum(A2 to A9)
Answer: A) =sum(A2,A9)

25. Absolute reference to cell A3 is expressed as :
A) @A$3
B) @A3
C) A$3
D) $A$3
Answer: D) $A$3

26. You want to track the progress of the stock market on a daily basis. Which type of chart should you use ?
A) column chart
B) pie chart
C) row chart
D) line chart
Answer: D) line chart

27. MS-Excel files have a default extension of :
A) .xsl
B) .xls
C) doc
D) .xlw
Answer: B) .xls

28. Which of the following formulas is not entered correctly ?
A) 10+50
B) =10+50
C) =B7*Bl
D) =B7+14
Answer: A) 10+50
29. If you press ... ..... , the cell accepts your typing as its contents.
A) insert
B) enter
C) ctrl+enter
D) tab
Answer: B) enter

30. You can print :
A) a single worksheet
B) a range of cell by range name
C) an entire worksheet
D) all of the above
Answer: D) all of the above

31. .......... is a collection of data stored in a standardized format, designed to be shared by multiple users.
A) relation
B) database
C) record
D) database management system
Answer: B) database

32. The sql query : SELECT * FROM employee
A) displays structure of employee table
B) displays all field names from employee table
C) displays all records from employee table
D) all of the above
Answer: C) displays all records from employee table

33. A field or group of fields that uniquely identifies every row of a table is
A) access key
B) primary key
C) foreign key
D) hot key
Answer: B) primary key

34. Which of the folfowing should you use if you want all the slide in the presentation to have the same "look" ?
A) a presentation design template
B) the slide layout option
C) add a slide option
D) outline view
Answer: A) a presentation design template

35. Which file format can be added to a Power Point show ?
A) .wav
B) .jpg
C) .gif
d) all of the above
Answer: d) all of the above
36. IBM 1401 was brought to prepare the census report of .....
A) 2048 BS
B) 2018 BS
C) 2028 BS
D) 2038 BS
Answer: C) 2028 BS

37. Transistor is related to ....... generation computers.
A) fifth
B) second
C) third
D) fourth
Answer: B) second

38. Which of the following is the type of computer on the basis of size?
A) hybrid
B) analog
C) micro
D) digital
Answer: C) micro

39. Component of computer system .......
A) processing unit
B) input unit
C) output unit
D) all of the above
Answer: D) all of the above

40. Which of the following storage is fastest ?
A) blue-ray disc
B) RAM
C) ROM
D) Register
Answer: D) Register

41. Unicode standard is .......... 
A) keyboard layout
C) font
B) software
D) character encoding system
Answer: D) character encoding system

42. If any person publishes illegal materials in electronic form, he shall be liable to the punishment with :
A) fine not exceeding two thousand rupees and with imprisonment not exceeding five years or with both
B) fine not exceeding one hundred thousand rupees or with the imprisonment not exceeding five years or with both
C) fine not exceeding two thousand rupees and with imprisonment not exceeding three years
D) fine not exceeding two thousand rupees or with imprisonment not exceeding three years or with both
Answer: B) fine not exceeding one hundred thousand rupees or with the imprisonment not exceeding five years or with both
43. Program developed according to the requirement specific to an office is ..........
A) packaged software
B) tailored software
C) utility software
D) all of the above
Answer: B) tailored software

44. C Language was developed by ..........
A) Steve Jobs
B) Linus Torvalds
C) Bill Gates
D) Dennis Ritche
Answer: D) Dennis Ritche

45. Cache memory .....
A) stores data permanently
B) helps to store more data in hard disk
C) placed between main memory and microprocessor
D) holds last time visited web site only
Answer: C) placed between main memory and microprocessor

46. GIF images can have only upto ..... colors.
A) 1024
B) 128
C) 256
D) 512
Answer: C) 256

47. A protocol is ......
A) an operating system
B) interconnection pattern of computers
C) set of rules for communication
D) a device for internet
Answer: C) set of rules for communication

48. A dot matrix printer :
A) input device
B) is output device
C) cannot print alphabet
D) cannot print number
Answer: B) is output device

49. File with which extension is not executable ?
A) exe
B) com
C) sys
D) ba
Answer: C) sys
50. The batch file uses the extension :
A) .DOS
B) .BAT
C) .DOC
D) .PRG
Answer: B) .BAT

0 Response to "Solved PSC Question Paper of Exam 2073 | Asst. Computer Operator | Lok Sewa Aayog"

Post a Comment

First of all, thank you for taking the time to read my blog. It's much appreciated! If you would like to leave a comment, please do, I'd love to hear what you think!

Suggestions and/or questions are always welcome, either post them in the comment form or send me an email at drgurung82@gmail.com.

However, comments are always reviewed and it may take some time to appear. Also Comments without proper "NAME" will not be published hereafter (2019) :) Always keep in mind "URL without nofollow tag" will consider as a spam.